joi, 31 iulie 2008

Salata de vara cu piept de pui






Ingrediente pentru 2 portii:
pentru pui:
  • 1 piept de pui
  • 1 lingurita curry
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper

pentru salata:
  • 1 salata
  • 2 rosii
  • 1 ardei
  • 3 castraveti
  • masline
  • branza feta

pentru dresing:
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingura otet balsamic
  • sare, piper

Ustensile:
tigaie de teflon
bol pentru salata
paleta pentru scos puiul din tigaie
cutit pentru feliat legumele

Preparare:
1. Se amesteca uleiul de masline si praful de curry pentru a obtine marinata pentru pui. Se taie pieptul de pui in doua si se pune intr-o punga cu sosul de marinat. Se lasa cam 30 minute la frigider in marinata.

2. Se ia puiul de la marinat si se prajeste intr-o tigaie antiaderenta (teflon) 5-6 minute pe fiecare parte in putin ulei.

3. Se ia un vas mare pentru salata. Se spala salata, se rupe bucatele si se pune in vas alaturi de castravetele taiat rondele, rosiile bucatele, ardeiul bucatele. Se adauga maslinele si branza feta. Se taie puiul felii si se adauga la salata. Se amesteca toate.

4. Se face un dresing din uleiul de masline si din otetul balsamic si se toarna peste salata. Se potriveste de sare si piper.

Secretul gustului e un ulei de masline extravirgin de calitate.

luni, 28 iulie 2008

Pangasius cu sos de capere







Ingrediente pentru 2 portii:
  • 500 g pangasius (2 file-uri)
  • jumatate de lamaie
  • 50 g unt
  • 125 g smantana
  • 1 borcan capere (100g)
  • 2 legaturi patrunjel
  • sare, piper

Ustensile:
steamer pentru gatit pestele
paleta pentru scos pestele de la steamer
cratita pentru sos
lingura de lemn pentru sos
cutit pentru taiat pestele (optional)
strecuratoare (optional)

Preparare:
Se sareaza si pipereaza file-urile de pangasius. Se pune apa in oala de steamer. Cand da in clocot, se aseaza bucatile de peste in oala, se acopera si se lasa circa 10-15 minute la abur. Se scot pe un platou.

In timpul acesta se poate face sosul. Se stoarce jumatatea de lamaie si se pune intr-o cratita pana clocoteste.

Se adauga apoi smantana, se amesteca bine sa se omogenizeze si se continua fierberea inca 5 minute.

Se ia de pe foc sosul, se adauga untul taiat bucatele si se amesteca pana se incorporeaza in smantana.

Apoi se adauga caperele scurse de zeama din borcan (si eventual spalate cu putina apa rece) si patrunjelul taiat marunt. Se potriveste de sare si piper.


Se serveste file-ul de peste cu sosul de capere.

Sugestii de garnituri: orez, legume fierte, cartofi piure.

Sugestii de procurare ingrediente/ustensile:
Steamerul se gaseste in magazine ca Metro, Praktiker.
Caperele noi le procuram din Kaufland sau Metro.

vineri, 25 iulie 2008

Clatite cu portocale si urda proaspata





Clatite cu portocale si urda proaspata (Orange and ricotta pancakes)
urda - 1 cana
zahar fin - 5 linguri
oua - 3 bucati
coaja rasa de la o portocala
faina - 1/2 cana
unt pentru prajit


Se amesteca urda cu putin lapte pana are consistenta smantanei (asta pentru ca ricotta e mai moale fata de urda traditionala) cu zaharul si galbenusurile. Se adauga apoi coaja de portocala amestecata cu faina.

Albusurile se bat spuma pana cand devin consistente si isi mentin forma.

Se incorporeaza apoi albusurile in urda cu grija, pentru a mentine cat mai mult din volum.

Se incalzeste (la foc mediu) intr-o tigaie teflonata putin unt si se adauga cate o lingura cu compozitie care se intinde in tigaie in forma de cerc.

In tigaia noastra au intrat trei, dar sa lasati loc sa poata creste. Dupa unul-doua minute pe o parte se intorc si se coc si pe cealalta parte.

Se servesc calde cu zahar pudra sau dulceata.




Secretul gustului: pentru un gust mai puternic de portocale, puneti si o lingura de lichior (de exemplu Cointreau sau Grand Marnier)


ps. multumesc sefului de blog pentru permisiunea de a efectua lovitura de deschidere, lui Nigel Slater pentru reteta si colectivului tehnic, ramura foto: nikon, gitzo, rrs.
























Creative Commons License


Introducere


In loc de introducere
Poti sa-i dai unui om un peste, poti sa-l inveti sa pescuiasca sau poti sa-i povestesti despre ce pesti mari ai prins tu. Aici o sa gasiti cateva din incercarile noastre din bucatarie, lasandu-va sa descoperiti secretul gustului. Si pentru ca pofta vine vazand cu ochii, o sa gasiti la fiecare reteta cateva poze cu etapele prepararii. Alte poze in albumele personale.