sâmbătă, 21 februarie 2009

Tort rasturnat de mere (Upside down cake)




Ingrediente:

Pentru caramel:

  • 3 linguri unt
  • 150 g zahar

Pentru blat:
  • 3 mere de dimensiuni medii
  • 110 g unt
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1/4 lingurita extract de migdale
  • 3 oua la temperatura camerei
  • 2/3 cana de migdale fara coaja tocate marunt (daca aveti, se poate adauga si fistic printre migdale
  • 120 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita de sare

Ustensile:

  • tel
  • cratita
  • bol de sticla
  • forma de copt


Preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 190C. Se incinge intr-un vas untul si zaharul pentru caramel la foc mediu pana cand zaharul este topit si compozitia omogena, apoi se ia de pe foc. Se curata merele, se taie in cate doua jumatati, apoi jumatatile in felii subtiri(pe pamant, am taia prima data pe la poli, de la nord la sud, apoi paralel cu ecuatorul).

Zaharul caramel se toarna pe fundul formei de copt iar peste el se aseaza bucatele de mere, astfel incat sa se suprapuna.

Pentru blat, se amesteca untul moale cu zaharul pana cand rezulta o compozitie cremoasa, apoi se adauga vanilia si extractul de migdale. Se adauga ouale pe rand si se amesteca dupa fiecare pana se absorb in totalitate si apoi migdalele si restul ingredientelor uscate. Se toarna peste bucatile de mar si se niveleaza.

Se lasa la cuptor pentru 35-40 de minute pana cand devine aurie si elastica la atingere.

Se lasa cam 5 minute sa se racoreasca, apoi se pune un platou "capac" pentru tava de tort, se prinde bine cu mana si platoul si tava sa nu alunece, si cu o miscare ferma se intoarce cu capul in jos tortul astfel incat sa sfarseasca pe platou invers fata de cum era in tava in care s-a copt :)

miercuri, 11 februarie 2009

Salata de telina si morcov





Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 1/2 telina
  • 2 morcovi
  • 1 mar
  • un pumn de nuci
  • 50 g branza cu mucegai Bergablue
  • jumatate de lamaie
  • frunze de salata verde
  • sare, piper

Ustensile:

  • razuitoare sau robot de bucatarie cu disc de razuire
  • bol


Preparare:

1. Se curata de coaja telina, morcovii si marul. Se spala frunzele de salata.
2. Se razuiesc legumele si apoi se aseaza in bol. Se stoarce lamaia peste ele. Se potrivesc de gust cu sare si piper.
3. Se taie cubulete branza cu mucegai. Se aseaza frunzele de salata in bolurile de servit, se pun apoi legumele razuite, iar la final se aseaza branza si nuca.


Variante:
in cazul in care nu agreati gustul intens de legume crude (noua ne place mult), puteti prepara o mica maioneza ce sa fie incorporata in amestecul de legume in locul sucului de lamaie.

duminică, 8 februarie 2009

Friptura de porc in crusta de cimbru

O bucata de carne... putin cimbru... vin... ceva nou pentru papilele noastre gustative.




Ingrediente:

  • 1 bucata de carne de porc pentru friptura
  • 2 linguri ulei de masline
  • 50 g unt
  • 2 linguri de cimbru tocat marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura seminte de chimen
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • inca 2 linguri ulei de masline pentru cuptor
  • 100 ml vin
  • sare, piper

Ustensile:

  • vas pentru cuptor
  • mojar


Preparare:

1. Se curata usturoiul, se taie felii si se pune in mojar impreuna cu 1/2 lingurita sare. Se piseaza bine, apoi se adauga boiaua, chimenul, cimbrul si uleiul. Se amesteca toate in mojar.

2. Se topeste untul si se adauga putin cate putin la amestecul din mojar. Va rezulta o pasta cu care vom unge carnea.

3. Carnea se spala si se sterge cu hartie absorbanta, se sareaza, pipereaza si apoi se unge cu pasta de cimbru din mojar.

4. Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Se pune carnea in vasul pentru cuptor impreuna cu 2 linguri ulei de masline. Se lasa carnea 20 de minute la cuptor, apoi se toarna 100 ml apa si 100 ml vin in vas. Se mai lasa la cuptor inca o ora jumatate - doua pana cand e gatita carnea.

5. Se scoate de la cuptor, se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa cam 10 minute inainte de a fi taiata.

Se serveste cu cartofi piure si morcovi.

joi, 5 februarie 2009

Paine cu cartofi si rozmarin

A trecut ceva timp de cand nu am mai framantat cu mana o paine. Vinovata e masina de paine pentru ca ne ofera paine proaspata cu gust minunat in fiecare zi si ne scuteste de efort. Dar totusi, din cand in cand, simt nevoia de a incerca retete noi de paine cu alte combinatii decat ce imi permite masina de paine. O carte minunata cu o multime de retete inedite de paine pe care am luat-o din nou la frunzarit zilele acestea e The Bread Baker's Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread a lui Peter Reinhart. Reteta de paine cu cartofi si rozmarin mi-a placut din prima clipa cand am vazut poza cu rezultatul final, asa ca am decis sa o incerc si eu... si bine am facut! O sa vedeti si voi de ce, daca decideti sa va inhamati la o reteta ce dureaza 2 zile :)




Ingrediente:

Pentru biga:
  • 1/2 cana faina de paine
  • 1/8 lingurita drojdie uscata
  • 40 ml apa la temperatura camerei

Pentru paine:
  • 1 portie biga
  • 1 1/2 cana plus 1 lingura de faina de paine
  • 3/4 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat (optional)
  • 3/4 lingurita drojdie uscata
  • 1/2 cana piure de cartofi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura rozmarin proaspat tocat
  • 1/3 cana apa la temperatura camerei sau apa in care au fiert cartofii pentru piure (rezervati pe langa aceasta cantitate inca 1/4 cana pentru eventuale ajustari ale consistentei aluatului)
  • 2 linguri de usturoi tocat (optional)

Ustensile:

  • 2 boluri
  • tava pentru copt painea
  • hartie de copt


Preparare:

Ziua 1:
1. Se amesteca faina si drojdia, se adauga apa si se omogenizeaza.

2. Se presara putina faina pe blatul de lucru si se framanta aluatul timp de 4-6 minute, adaugandu-se faina sau apa pana se obtine o consistenta usor lipicioasa.

3. Se unge cu ulei un bol, se pune aluatul in bol si se rostogoleste ca sa fie uns peste tot cu ulei. Se lasa la dospit la temperatura camerei 2-4 ore sau pana se dubleaza.

4. Se mai face o framantare foarte usoara pentru scos aerul din aluat (1 minut). Se acopera bolul cu o folie si se pune peste noapte la frigider.

Ziua 2:
1. Se scoate vasul cu biga de la frigider, se imparte compozitia in 8 bucati, se acopera cu o folie si se lasa 1 ora la temperatura camerei.

2. Se amesteca faina, sarea, piperul si drojdia in al doilea vas. Se adauga bucatile de biga, piureul de cartofi, uleiul, rozmarinul si apa. Se amesteca cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza (1 minut).

3. Se presara faina pe blatul de lucru si se framanta aluatul timp de 10 minute (daca e cazul se mai poate adauga apa sau faina pana ce aluatul se desprinde usor de pe maini). Se intinde usor in forma de patrat, se presara usturoiul, apoi se strange din nou in forma de bila si se mai framanta 1 minut pentru omogenizare.

4. Se spala vasul in care a stat biga la frigider, se sterge si se unge cu ulei. Se transfera aluatul in vasul acesta, se rostogoleste sa fie bine acoperit cu ulei, se pune o folie pe vas si se lasa la dospit cam 2 ore (sau pana se dubleaza).

5. Se pune hartie de copt in tava. Se presara faina pe blatul de lucru si i se da forma painii. Se transfera painea in tava, se acopera din nou cu folie si se mai lasa inca 1-2 ore la dospit (sau pana se dubleaza).

6. Se incinge cuptorul la 200 Celsius si se coace painea cam 40 de minute. Painea e gata cand suna a gol daca o ciocaniti usor cu degetul pe partea ce a stat in tava.

Se raceste si se taie (asta daca rezistati tentatiei :) ).