miercuri, 6 iunie 2012

Tarta cu rubarba si capsuni

Nici o alta tarta nu l-a fascinat pe fiul nostru atat de tare ca si tarta aceasta, astfel incat in momentul in care aude de tarta automat se gandeste la tarta cu rubarba. Cred ca anul acesta am facut-o de vreo 4 ori la cererea lui, si deja am o alta tura de tije ce isi asteapta locul intr-o noua tarta :) Farmecul ei sta in gustul acrisor, temperat putin de dulceata capsunilor si in aroma ce persista in bucatarie dupa ce tarta s-a copt. Daca se intampla sa gasiti rubarba la magazine (eu am gasit si in Kaufland si in Lidl) nu o ocoliti si oferiti-i o sansa, s-ar putea sa va surprinda.



Timp de executie:

40 minute pregatire, 40-50 minute la cuptor

Ingrediente:

pentru aluatul de tarta
  • 200 g faina
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 1 lingura zahar
  • 1/8 cup apa
  • putina sare
pentru umplutura:
  • 500 g rubarba
  • 450-500 g capsuni
  • 5 linguri amidon
  • 70-100 g zahar (eu pun 70 g sa ii pot da si celui mic)
  • 1/2 lingurita scortisoara

Ustensile:

  • tava pentru tarta diametru 28 cm
  • sucitor :)
  • robot de bucatarie (optional)
  • folie de silicon (optional)
  • bol mare
  • curatator de legume
  • cutit


Preparare:
1. Daca aveti robot de bucatarie, puneti cantitatea de faina, sarea, zaharul si apasati "Puls" de 2-3 ori. Adaugati untul taiat cubulete si apasati "Puls" de circa 10 ori pana amestecul seamana a biscuiti sfarmati. Puneti si apa, apasati "Puls" cam de 10-15 ori pana se omogenizeaza aluatul. Daca nu aveti robot de bucatarie, adaugati untul peste amestecul de faina, sare si zahar si frecati cu mainile amestecul pana obtineti consistenta de biscuiti sfarmati si tot untul e uniform distribuit; adaugati apa si framantati ft ft putin pana se omogenizeaza. Recomand varianta cu robotul fiind mult mai rapida si mai curata pentru maini.

2. Se intinde aluatul pe masa de bucatarie (sau pe folia de silicon) si se intinde cu sucitorul pe un diametru cam de 30 cm. Se desprinde cu grija, se aseaza in tava de tarta si se taie marginea tartei cu o rola zimtata (daca aveti). Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la frigider 30 minute. Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius.

3. Se amesteca amidonul, zaharul si scortisoara in bol. Se spala rubarba si capsunile. Se taie de la tija de rubarba cam 5 cm mai jos de zona unde incep frunzele, apoi se curata cu curatatorul de legume fibra exterioara. Se taie bucatele cam de 1 cm grosime. Se taie capsunile in bucati (daca sunt mari in 4, daca sunt mai mici doar in jumatate). Se amesteca in bol fructele cu amidonul.

4. Se ia tarta de la frigider, se umple cu fructele si se pune la cuptor cam 40-50 minute, pana cand sucurile se gelatinizeaza.



Niciun comentariu: