miercuri, 8 octombrie 2008

Hummus (pasta de naut)

Hummus este o mancare traditionala araba ce se crede ca ar fi printre cele mai vechi mancaruri gatite in Orientul Mijlociu. Delicioasa ca si salata sau ca o mancare vegetariana.



Ingrediente:

  • 500 g (3 cani) naut fiert sau de la conserva
  • 2 linguri pasta de tahini
  • 4-5 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita sare
  • 4 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita chilli (optional)
  • 1/2 lingurita de chimen
  • apa in care a fiert nautul sau apa din conserva

Ustensile:

  • robot de bucatarie


Preparare:

1. Daca se foloseste naut uscat se pune la inmuiat cu 12 ore inainte de preparare in apa rece. In acest caz 250-300 g naut uscat sunt echivalentul a 500 g naut fiert. Din cand in cand se schimba apa de pe naut. Se pune apa curata la fiert intr-o oala si se lasa nautul la fiert cam 1 ora jumatate - 2 ore la foc mijlociu. Se strecoara si se pastreaza apa in care a fiert.

2. Se pune in vasul de la robot nautul scurs, cateii de usturoi si chimenul. Se toaca 2 minute, apoi se adauga uleiul, zeama de lamaie, sarea si tahini. Se mai toaca inca 2 minute. Se adauga din apa in care a fiert nautul sau apa normala in caz ca folositi conserva de naut (cam 50 ml) si se mai lasa la tocat inca vreo 2-3 minute. Acum e momentul sa gustati si sa adaugati in functie de gust sare sau zeama de lamaie. In cazul in care hummusul e prea tare se mai poate adauga apa si se mai toaca la robot (noi am adaugat in total 150 ml apa la hummus). Rezultatul e o pasta pufoasa si gustoasa.

3. Se aseaza in vasul de servit si se presara cu boia si ulei de masline. Se serveste cu paine prajita sau cu lipii arabesti.


De unde se procura:

  • nautul se gaseste uscat la pungi de 1 kg la supermarketuri (unde e si fasolea boabe) sau se poate cumpara la conserva gata fiert.
  • pasta de tahini noi am gasit-o in Carrefour la raionul de specialitati internationale


Niciun comentariu: