joi, 18 septembrie 2008

Bougatsa

Cum orice concediu nu e doar prilej de relaxare, ci pentru unii e si prilej de cules retete noi, iata va aratam cu ce ne-a cucerit pe noi Grecia si va aratam cum sa pregatiti o delicioasa Μπουγάτσα(Bougatsa) la voi acasa.




Ingrediente pentru 10 bucati:

  • 125 g unt (jumatate cana)
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 1 ou
  • 1 galbenus de ou
  • 20 foi de placinta
  • zahar pudra
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 350 ml lapte (1 cana si jumatate)
  • 50 g gris (un sfert de cana)
  • 120 g zahar (jumatate de cana)
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

Ustensile:

  • cratita pentru pregatit umplutura
  • tel
  • tava de copt


Preparare:

1. Se bat ouale impreuna cu zaharul pana se formeaza spuma.

2. Se incalzeste laptele (sa nu clocoteasca). Se ia de pe foc si se toarna putin lapte cald in amestecul de ou cu zahar si se omogenizeaza. Apoi se toarna amestecul de ou in cratita cu lapte si se bate cu telul viguros sa nu se formeze cocoloase. Se pune la foc mic si se lasa cam 3-5 minute. Se adauga treptat grisul si putina sare. Se amesteca in continuare pana se obtine o pasta groasa, cam 5 minute. Se ia de pe foc si se amesteca cu 2 linguri de unt. Se lasa sa ajunga la temperatura camerei amestecand din cand in cand.

3. Dupa ce s-a racit compozitia, se incorporeaza sucul de lamaie, vanilia si scortisoara. Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

4. Se desfac cu grija doua foi de placinta, se ung cu unt topit si se suprapun. Se indoaie pe urma pe verticala in doua, se ung cu unt. Se toarna 3 linguri de compozitie pe treimea de jos a foilor. Se impatura pe verticala de la stanga si de la dreapta foile inspre centru, astfel incat doar sa se atinga si sa nu se suprapuna lateralele. Se ung cu unt laturile proaspat indoite. Se indoaie treimea de jos in sus si se unge cu unt. Treimea de sus se indoaie in jos si se unge cu unt. Se formeaza prin procedeul acesta un plic cu umplutura. Se mai ung cu unt laturile plicului.

5. Se aseaza plicurile cu umplutura pe o foaie de copt in tava si se coc circa 15 minute. Se servesc cu zahar pudra si eventual scortisoara.

Niciun comentariu: