joi, 4 septembrie 2008

Cheesecake cu lamaie

Daca retetele obisnuite de cheesecake vi se par prea grele si prea dulci, neaparat sa incercati reteta aceasta putin dulce si cu un iz racoritor de lamaie!




Ingrediente pentru 8 portii:

Pentru coca:
  • 100g unt
  • 1 1/2 cana biscuiti
  • 3 linguri zahar

Pentru crema de branza:
  • 4 oua
  • 600g branza din care 350g crema de branza si 250g branza normala
  • coaja rasa si jumatate sucul de la o lamaie
  • 1 cana zahar
  • 1 lingura faina

  • Ingredientele ajung pentru aproximativ 560cm2 de tava inalta 2.5cm (adica o tava rotunda cu diametrul 26cm sau dreptunghiulara de 20x28cm). Cele mai potrivite pentru cheesecake sunt tavile cu fund detasabil, insa calitatea celor disponibile in mod obisnuit cam lasa de dorit (si de curs compozitia din ele). Si cum aceasta varianta se coace in baie marina la cuptor, va recomand o tava normala, chiar daca scoaterea prajiturii e mai dificila)
    1 cana are aproximativ 250 ml.

Ustensile:

  • tava cu fund detasabil sau doua tavi normale de prajitura cu dimensiuni ce permit ca o tava sa intre in interiorul celeilalte (pt baie marina)
  • robot de bucatarie sau mixer
  • sita, optional pentru sfarmat biscuitii
  • bol pentru coca si apoi preparat umplutura


Preparare:

Pentru coca se sfarma biscuiti si se amesteca cu zahar. Pentru sfaramat se pot trece biscuitii deja sfaramati putin cu mana printr-o sita si cu ajutorul unei linguri se sfarama in continuare pana trec prin sita. Peste biscuiti se adauga untul topit si se framanta pana se obtine un aluat consistent care poate fi adunat ca si o minge.

In tava bine unsa cu unt se intinde cu mana aluatul doar pe fundul tavei. Se incinge cuptorul la 160C si se pregateste umplutura.
Ouala se separa, iar galbenusurile se amesteca (intr-un robot sau cu mixerul de bucatarie) cu crema de branza, branza normala, zaharul, coaja si sucul de lamaie si faina. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in compozitia de branza.

Compozitia astfel pregatita se toarna peste blatul de biscuiti din tava, iar tava se aseaza intr-o alta tava mai mare. Intre cele doua tavi se toarna apa fierbinte si se pun la cuptor pentru aproximativ 60 de minute, pana cand crusta capata o culoare aurie.



3 comentarii:

Anonim spunea...

nebunie cheesecake-ul asta!trebuie incercat.treptat,tot mai multe si diversificate retete gasesc la voi.felicitari!

Anonim spunea...

am uitat sa multumesc special pt onorarea comezii :)mai nou am o obsesie cu cheesecake-urile si inghetata Nirvana cu nuci pralinate fapt pt care nici nu reusesc sa dau jos cele 5 kg propuse :(

Dragos spunea...

Foarte buna reteta.
am incercat-o si a iesit delicioasa.
In loc de biscuiti simpli am folosit nite biscuiti usor caramelizati 365 de la MegaImage.