Ingrediente pentru 4 portii:
- 4 cartofi
- 4 linguri pesmet
- 5 linguri ulei de masline
- 300 g spanac
- 300 g branza de vaci
- 2 oua
- 1 ceapa
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- coaja de la o lamaie
- sare, piper
Ustensile:
- o forma de copt cu fundul detasabil (cam 26 cm diametru)
- cratita sau wok
- bol pentru preparat umplutura
- hartie de copt taiata in forma vasului de copt dar cu 6 cm diametru mai mult (la o tava cu diametru 26 cm eu am taiat hartia de copt sub forma unui cerc cu 32 cm diametru)
Preparare:
1. Se spala si se curata cartofii, apoi se taie in rondele de 3 mm grosime si se ung cu ulei (cam 3 linguri). Se pune hartia de copt pe fundul formei de copt, se unge cu putin ulei (cam 1 lingura), se presara 2 linguri de pesmet si se aranjeaza rondelele de cartofi pe fundul vasului in asa fel incat sa nu ramana spatiu liber intre feliile de cartofi (pe cat posibil). Se presara restul de pesmet peste cartofi si se dau la cuptorul incins la 200 grade Celsius timp de 35-40 minute pana sunt copti.
2. Intre timp se spala spanacul, se curata de codite si se taie grosier. Se curata si se taie ceapa, se taie marunt patrunjelul si mararul.
3. Se pune 1 lingura de ulei de masline la foc impreuna cu ceapa, patrunjelul si mararul. Se amesteca din cand in cand si se lasa pana e gatita ceapa. Se pune apoi intr-un bol.
4. In vasul in care s-a calit ceapa se pune acum spanacul (inca cu apa pe el) si se caleste 5-10 minute pana cand e facut. In caz ca e foarte uscat se poate adauga putina apa pe spanac (50 ml). Se ia din cratita, se strecoara de eventuala apa ce a rezultat si se pune peste ceapa gatita. Se lasa sa se raceasca putin amestecul.
5. Se bat ouale si se adauga la spanac impreuna cu branza de vaci, coaja de lamaie, sare si piper. Se omogenizeaza bine, apoi se toarna in forma de copt peste stratul de cartofi copti. Se pune in cuptor la 180 grade Celsius timp de 45 minute pana cand e inchegat bine oul.
6. Se serveste cu bucatele de branza feta.
Variante pentru pregatit blatul de cartofi: se incinge ulei intr-o cratita si se prajesc rondelele de cartofi pe ambele parti cateva minute, se pun pe un prosop de bucatarie sa se scurga de uleiul extra si apoi se aranjeaza pe fundul formei de copt. In felul acesta nu mai trebuie stat cele 35-40 minute pana se coc cartofii la cuptor. Se continua cu pregatirea umpluturii si coptul turtei ca in reteta.
|
|
|
|
4 comentarii:
Dragii mei felicitari pt acest blog deosebit! Felicitari pt poze si pt preparatele reusite! Va sustin si v-am aduagat in blogrollul meu!
Ina, iti multumim pentru aprecieri! Te mai asteptam pe blogul nostru cu impresii despre retetele noastre.
Am facut tot ieri si tarta asta!MMmm ce buna e! E usoara dar si satioasa.
(eu am pus 3 oua dar numai albusul pt ca sotul e la regim si nu poate sa manance galbenusurile).
sa mai pui retete vegetariene ;)
Salutare, eu as prefera de exemplu sa las spanacul ceva mai proaspat, adica cel mult sa-l dinstui foarte, dar foarte putin langa ceapa, fiindca oricum are suficient timp in cuptor; de asemenea, in loc de branza de vaci as folosi o telemea sau gorgonzola sfaramitata / topita intr-un sos bechamel pe care-l torn peste turtita de cartofi (care nu va mai fi chiar turta, fiindca am scos ouale din program) :)
Trimiteți un comentariu