vineri, 8 iunie 2012

Paste cu sparanghel si verdeata

Primavara... verde... sparanghel! Chiar daca reteta de mai jos am facut-o cu sparanghel alb, tot la primavara ma duce gandul cand vad verdele din farfurie.



Timp de executie:
30 minute
Ingrediente:
  • 500 g sparanghel alb sau verde
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 lingura tarhon sau cimbru tocat marunt
  • 2 linguri ulei masline
  • 4 linguri seminte de pin
  • parmezan
  • o legatura patrunjel
  • paste spirale

Ustensile:
  • oala de fiert paste
  • cratita pentru sos
  • curatator legume
  • tocator
  • cutit
  • spumiera
  • lingura de amestecat


Preparare:
1. Se pune la foc o oala mare cu apa sarata pentru fiert paste.

2. Se spala bine sparanghelul si apoi se taie cam 3 cm din tulpina din partea de jos care e mai lemnoasa. Apoi se curata cu ajutorul curatatorului de legume incepand din partea de jos pana aproape de mugurii de sus (acestia trebuie sa ramana caci sunt partea cea mai buna din sparanghel). Se taie rondele cam de 2 cm. Se taie marunt ceapa verde, inclusiv frunzele. Se toaca patrunjelul.

3. Cand fierbe apa de la paste, se pun rondelele de sparanghel si se fierb 5 minute, apoi se scot cu o spumiera. Se pun acuma pastele in apa clocotita si se fierb cat cer instructiunile de pe pachet.

4. Se pune uleiul in cratita si cand s-a incins se adauga ceapa. Dupa 2-3 minute se adauga si tarhonul sau cimbrul tocat marunt. Dupa alte 2-3 minute se adauga cateva linguri de apa clocotita din oala de paste si se lasa sa fiarba pana cand e gatita ceapa (vreo 5 minute maxim). Se pune sparanghelul, mugurii de pin, sare, piper, patrunjelul tocat si se amesteca bine.

5. Se pun in farfurie pastele, sosul de sparanghel si parmezanul razalit deasupra. Delicios!


Secretul gustului

Cumparati parmezan intreg si razaliti din el doar atat cat va trebuie; e mare pacat sa luati parmezan gata razalit... e cu totul alt gust!

Niciun comentariu: