Peter Reinhart, un mare maestru brutar ne-a fermecat si ne-a inscris definitiv pe lista fanilor de cinnamon buns. Aroma ce va umple casa cu siguranta o sa va aduca vecinii pofticiosi la usa, iar pe noi o sa ne pomeniti cat traiti :)
Ingrediente pentru 12-16 melci:
- 6 1/2 linguri zahar
- 1 lingurita sare
- 5 1/2 linguri ulei
- 1 ou
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 500 g faina
- 2 lingurite drojdie uscata
- 250 ml lapte la temperatura camerei
Umplutura:
- 6 1/2 linguri de zahar tos
- 1 1/2 linguri scortisoara
Pentru fondant:
- 8 linguri zahar pudra
- 1 lingura lapte cald
Ustensile:
- tava de copt
- vas de framantat
- mixer de bucatarie
- sucitor
- hartie de copt
Preparare:
1. Se amesteca zaharul, sarea si uleiul cu ajutorul mixerului pe viteza medie. Se adauga oul si coaja de lamaie si se mixeaza pana se obtine un amestec uniform. Apoi se adauga faina, laptele si drojdia si se continua mixarea pe viteza mica. Dupa ce s-a incorporat cam jumatate din cantitatea de faina se schimba accesoriul de la mixer cu carligul de framantat. Cand aluatul formeaza o bila se creste viteza pe mediu si se framanta aluatul cam 10 minute. Aluatul trebuie sa fie suplu insa nu lipicios. In caz ca e prea lipicios se mai poate adauga cate putina faina, iar daca e prea dur se mai poate pune lapte.
2. Se ung cu ulei peretii unui vas (bol) si se pune in el bila de aluat. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit 2 ore la temperatura camerei. Intre timp se pregateste umplutura melcilor, adica se amesteca pur si simplu zaharul cu scortisoara :)
3. Se unge cu ulei blatul de lucru si se rastoarna aluatul pe blat. Cu ajutorul unui sucitor se da o forma de dreptunghi aluatului; nu faceti totusi prea subtire aluatul.
4. Se presara pe aluat zaharul cu scortisoara si se ruleaza cu grija. Se taie in 12 sau 16 bucati (in functie de cat de mari se vor melcii finali) si se aseaza pe tava pe care deja ar trebui sa aveti hartia de copt. Se mai lasa la dospit 60-90 de minute pana cand aproape se dubleaza.
5. Se incinge cuptorul la 170 grade Celsius si se lasa melcii cam 20-30 de minute pana au o culoare rumena placuta. Se scot de la coptor si se ignora cam 10 minute pana se racesc putin.
6. Intre timp se pregateste fondantul. Se incalzeste laptele si se toarna peste zaharul pudra amestecand viguros pana se dizolva tot zaharul. Daca e cazul se mai poate adauga putin lapte pana se obtine o pasta groasa dar care totusi curge de pe lingura.
7. Se presara fondantul deasupra melcilor si se savureaza cu multa pofta!
|
| | |
Un comentariu:
super reteta! am incercat-o si eu si a fost un huge succes! Am adaugat doar nuca la umplutura.
http://december-perfume.blogspot.ro/2013/04/melci-cu-scortisoara.html
Trimiteți un comentariu