vineri, 8 mai 2009

Sparanghel in unt

Un aliment plin de vitamine (acid folic, vitamina A, C, K, B1, B3, B6), sparanghelul este o adevarata delicatesa culinara. Se gaseste in special primavara, fiind unul din vestitorii unui nou sezon culinar. Desi am incercat mai multe combinatii de retete cu sparanghel, tot la prima dragoste revenim... nimic nu se poate compara cu gustul sparanghelului cu sos de unt.




Ingrediente pentru 2 portii:

  • 10 tije de sparanghel verde
  • 50 g unt
  • sare, piper

Ustensile:

  • curatator de legume
  • cratita/tigaie mare pentru fiert


Preparare:

1. Se spala bine sparanghelul si apoi se taie cam 3 cm din tulpina din partea de jos care e mai lemnoasa. Apoi se curata cu ajutorul curatatorului de legume incepand din partea de jos pana aproape de mugurii de sus (acestia trebuie sa ramana caci sunt partea cea mai buna din sparanghel).

2. Se pun la foc tijele curatate de sparanghel intr-un vas cu apa rece sarata , suficient de mare incat sa incapa pe orizontala (daca nu tineti neaparat la aspectul final puteti sa rupeti tijele in doua si sa folositi un vas mai mic).

3. Din momentul in care incepe apa sa fiarba se mai lasa 8-10 minute la foc mic. Apoi se scot din cratita si se pun intr-o carpa curata sa absoarba apa in exces din sparanghel.

4. Se topeste untul in cratita. Se aseaza sparanghelul in farfurii si apoi se toarna untul topit peste el. Se pune sare si piper dupa gust.


Secretul gustului
e sa mancati sparanghelul cat mai proaspat.

Niciun comentariu: