vineri, 28 noiembrie 2008

Labneh (Pasta de iaurt)

Labneh este o pasta de iaurt specifica tarilor arabe si se obtine prin strecurarea iaurtului de zer timp de 1 zi. Reteta cere planificare, insa ca si timp de lucru efectiv e foarte rapida. Reteta am furat-o de la o familie de sirieni. Poate fi un aperitiv racoritor sau o cina usoara.




Ingrediente:

  • 800 g iaurt gras
  • 1/4 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • menta proaspata

Ustensile:

  • bol
  • sita
  • panza curata sau in lipsa ei se poate folosi si hartie pentru filtrul de cafea


Preparare:

1. Se amesteca iaurtul cu sarea.

2. Se tapeteaza sita cu panza sau cu hartia de la filtrul de cafea, apoi se aseaza peste bol. Se toarna iaurtul in sita astfel acoperita. Se lasa la scurs in frigider 1 zi.

3. Se goleste din cand in cand bolul de zerul scurs din iaurt.

4. Se ia pasta de iaurt rezultata si se amesteca cu uleiul si cu menta proaspata tocata marunt.

Se pastreaza la frigider si serveste ca si aperitiv. Noi l-am servit cu lipie arabeasca (o sa punem si reteta pentru lipie pe viitor, dar acum ne-am grabit sa le facem caci foamea era mare).


Secretul gustului:
folositi un iaurt cremos si gras.

2 comentarii:

Andrei spunea...

Am facut ieri labneh urmand intocmai reteta ta si pot zice ca a iesit minunat. Multumesc mult pentru reteta.

corina spunea...

Andrei, ne bucuram ca ti-a placut labneh-ul :)
Acum uitandu-ma retrospectiv la reteta observ ca nu am postat nici pana in ziua de azi reteta de lipie... trebuie sa o fac curand si sa postez reteta ca tare buna e combinatia de lipie cu labneh.