vineri, 23 ianuarie 2009

Curcan in vin

O reteta clasica frantuzeasca delicioasa preluata de la Nigel Slater... gustul carnii preparate asa e o incantare!




Ingrediente:

  • 1 pulpa superioara de curcan taiata bucati (a noastra a avut 800 g caci a provenit de la un curcan de casa) sau 1 pui taiat in 6 bucati (2 pulpe superioare, 2 pulpe inferioare, pieptul taiat in 2 bucati)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 bucata telina
  • 2 catei usturoi
  • o legatura de tije de patrunjel, tije de telina si 4-5 fire de cimbru legate cu o ata
  • 2 foi de dafin
  • 1 sticla vin rosu
  • 2 linguri cognac
  • 2 linguri faina
  • sare, 6 boabe de piper

Ustensile:

  • cratita pentru mini-supa
  • cratita cu capac pentru fiert carnea
  • spatula
  • topor pentru separat partile de pui (daca se foloseste pui)
  • tel


Preparare:

1. Se dezoseaza pulpa de curcan si se pune intr-o cratita cu 500 ml apa osul rezultat si bucatatele de grasime rebut. Se adauga o ceapa si 1 morcov curatate si 6 boabe de piper. Se lasa la foc mocnit. Daca se foloseste pui intreg, se pot pune aici aripile, gatul sau spatele, adica orice parti din pui nu doriti sa le pastrati pe viitor pentru o supa :)

2. Se sareaza si se pipereaza bucatile de carne. Se pune intr-o cratita mare uleiul la incins. Se pun bucatile de carne in uleiul incins cu grija sa nu va ardeti si se lasa in ulei pana au o culoare galben placut (culoarea mierii), apoi se intorc sa se prajeasca si pe partea cealalta. Pasul acesta e crucial pentru obtinut aroma mancarii. Cand e prajita pe ambele parti se ia cu o spatula din cratita si se pune intr-o farfurie.

3. Cat timp e carnea la prajit, se taie ceapa, morcovul si telina bucati. Dupa ce ati luat carnea din cratita adaugati legumele si lasati-le la calit la foc mediu cateva minute pana devine ceapa translucida, apoi se poate adauga usturoiul taiat felii si se mai lasa 2 minute la calit.

4. Se adauga carnea din nou in cratita impreuna cu cele 2 linguri de faina si se lasa 2-3 minute la foc, apoi se adauga cognacul, vinul si ierburile legate manunchi. Se completeaza cu supa de la pasul 1 pana cand carnea e complet acoperita de lichid. Se da focul la minim si se acopera partial cu un capac. E important ca mancarea sa fie facuta la foc cat de mic cu putinta.

5. Carnea se poate verifica dupa o ora de fiert, la noi fiind curcan de casa a durat 2 ore pana a fost patrunsa bine. Se iau bucatile de carne din cratita si se pun pe un platou si se pastreaza la cald, iar sosul se strecoara de bucatile de legume si ierburi.

6. Intr-o farfurie mica se pune o lingura de faina si o lingura de ulei de masline putin cate putin. Se amesteca pana se incorporeaza si se face ca o pasta lichida. Se mai poate adauga din sosul de pe carne cat sa iasa o pasta ce curge usor. Se pune din nou la foc sosul, se fierbe pana ramane cam 500 ml si apoi se adauga incet pasta de faina cu ulei si se amesteca energic cu un tel. Se mai lasa sa dea un clocot si apoi se ia de pe foc si se toarna peste carne.


Secretul gustului:
folositi un vin de calitate si fierbeti mancarea la foc mic.

Niciun comentariu: