miercuri, 22 octombrie 2008

Clatitele perfecte

Le-am denumit "clatitele perfecte" pentru ca ies perfecte inca de la prima, nu se lipesc si nu trebuie aruncat nimic din ce iese :) Cei care au luat reteta de la noi ne-au marturisit ca nici nu au mai incercat alte retete cand au vazut cat de bine ies clatitele acestea.



Ingrediente pentru 14 clatite mari:

  • 125 g faina tip 480
  • 125 g faina tip 000
  • 30 g zahar
  • 7.5 g sare (1/3 lingurita)
  • 185 g oua (4 oua)
  • 500 ml lapte
  • 75 ml ulei
    Cantitatea totala rezultata: 1050g reprezentand 421% din cantitatea de faina.

Ustensile:

  • bol de sticla
  • sita
  • tel
  • tigaie antiaderenta pentru clatite
  • polonic


Preparare:

1. Se cern faina, zaharul si sarea intr-un castron se sticla. Se adauga ouale si putin lapte astfel incat sa obtineti o pasta fara cocoloase. Treptat se adauga restul de lapte si uleiul. Consistenta finala a aluatului trebuie sa fie ca si cea a smantanei. Daca este prea densa, se poate adauga apa, iar daca are cocoloase se trece printr-o sita.

2. Se acopera cu o folie si se lasa sa stea timp de 2 ore la temperatura camerei.

3. Pentru prajire se unge cu foarte putin ulei o tigaie antiaderenta (cel mai bine e sa folositi o pensula de silicon) si se incinge. Se pune 60 ml din compozitie (aproape un polonic) in tigaie astfel incat sa acopere toata tigaia. Clatita se prajeste pe o parte timp de un minut, un minut si jumatate, pana cand dobandeste o culoare aurie dupa care se intoarce.

4. La final se pot umple cu compozitia dorita. Noi de data asta le-am umplut cu crema de vanilie si le-am servit cu sos de merisoare.


Secretul gustului
consta in adaugarea unei linguri de rom sau de coniac in compozitie.

2 comentarii:

Miha spunea...

Am facut si eu reteta ta de clatite. Imi plac mult cum au iesit...insa m-am cam pacalit cu sarea...in reteta scrie 1 1/3 lingurita si eu am pus numai o jumatate de lingurita...nu se simte tare dar tot se simte...Sigur asa e reteta?

mircea spunea...

Ma bucur ca ti-au placut clatitele si iti multumesc pentru observatia foarte buna :), acolo s-a strecurat o mica eroare la transformarea cantitatii de sare din grame in lingurite, iar cantitatea corecta de sare e 1/3 lingurita. Am modificat in consecinta.