miercuri, 24 septembrie 2008

Fursecuri cu ovaz

Pentru o gustare usoara si sanatoasa sau ca si acompaniament pentru o ceasca fierbinte de cafea sau ceai, reteta de mai jos nu are egal.



Ingrediente pentru 20 bucati:

  • 100 ml ulei de masline
  • 50 g zahar tos
  • 100 g faina
  • 100 g fulgi ovaz
  • 50 g stafide
  • 1 ou
  • 2 linguri miere
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita praf de copt

Ustensile:

  • cratita pentru preparat amestecul
  • tava de copt


Preparare:

1. Se pune in cratita uleiul, mierea si zaharul si se lasa la foc mic amestecandu-se continuu pana cand e topit zaharul (cam 3-4 minute).

2. Se ia de pe foc amestecul si se incorporeaza in el fulgii de ovaz. Se incalzeste cuptorul la 160 grade Celsius si se pune hartie de copt pe tava pentru cuptor.

3. Se spala stafidele si eventual se taie in bucati mai mici daca sunt prea mari. Se adauga la amestecul de fulgi de ovaz, impreuna cu scortisoara, oul batut, faina si praful de copt. Se omogenizeaza bine.

4. Se pune cate o lingura de compozitie in tava si se aplatizeaza putin cu o furculita. Nu va speriati daca amestecul pare lipicios, caci asa trebuie sa fie :)

5. Se lasa cam 15-20 minute la cuptor pana capata o culoare rumena frumoasa.

7 comentarii:

Miha spunea...

Arata foarte bine si pare chiar usor de facut! Vreau neaparat sa fac reteta asta. Poate chiar maine...
Multumesc pentru ideile pe care le pot lua de pe acest blog :*

corina spunea...

Iti multumim mult Mihaela pentru aprecieri!
Fursecurile acestea chiar sunt usor de facut... cam jumatate de ora a durat cu totul de la inceput pana am putut sa le gustam :)

Roxy spunea...

am folosit zahar de trestie brut si am inlocuit faina alba cu faina de alac e tot un fel de grau, o cereala mai sanatoasa,iar mierea am pus doar o lingura (mierea incalzita isi pierde proprietatile)..zaharul de trestie nu prea s-a topit in uleiul de masline, poate trebuia sa mestec mai mult s-au sa astept mai mult..ceva n-a mers bine pentru ca nu-s deloc crocante, cum ar trebui sa fie un fursec...sunt cam intinse prin cuptor, dar sincer foarte gustoase. :)

Roxy spunea...

corectie *sau sa astept mai mult...

aa si inca ceva, cat trebuia sa le las in cuptor si la ce temperatura? am cuptor electric, si l-am setat pe programul patiserie 160grade 20min...

corina spunea...

Roxy, fursecurile acestea nu sunt crocante ci cu mijlocul moale si placut. Eu le coc la 180 grade. O sa incerc si varianta cu zahar brun sa vad cum se comporta. Apropos de faina de alac eu o foloseam intr-o vreme la painea facuta in masina dar nu mi-am dat seama de vreo diferenta de gust asa ca am abandonat-o :)

Roxy spunea...

Nu difera gustul intre cele doua "faini", avantajul se vede in stomacel, pentru ca alacul sau graul cu bob imbracat are avantajul ca poate fi cultivat fara chimicale, stratul de la suprafata, pleava protejand bobul si impotriva radiatiilor radioactive, fata de graul obisnuit care are este pretentios si in cultivarea caruia se folosesc diverse pesticide etc. Pe langa aceasta, produsele din faina de alac au de 7-8 ori mai mult calciu, magneziu, fosfor, seleniu. Oricum ar fi , eu mai fac o incercare cu fursecurile ca-s prea bune :) ,incerc sa topesc separat zaharul si-l incorporez apoi in ulei..vedem ce va iesi.

Roxy spunea...

se pot adauga pe langa stafide, merisoare..o sa le dea un gust dulce acrisor :) o nebunie, pe testate!