sâmbătă, 13 decembrie 2008

Aluat de tarta





Ingrediente pentru baza unei tarte cu diametrul de 26-28cm:

  • 200g faina pentru prajituri (tip 480)
  • 34g zahar
  • 100g unt
  • 1 ou
  • 1/5 lingurita sare


Ustensile:

  • bol de sticla
  • tava rotunda de tarta


Preparare:

1. Se rupe untul in bucatele si se amesteca cu faina pana cand se obtine o compozitie sfarmicioasa, cu textura nisipoasa (aproximativ ca si biscuitii sfarmati dar cu mai multa umezeala).

2. Se bate oul cu sarea, se adauga la faina si se framanta usor, pana ce aluatul este uniform. Se pune intr-un bol si se da la frigider (macar o jumatate de ora, dar unii experti ar spune 4 ore). Puteti prepara si mai multa compozitie si sa congelati ce ramane in plus. Chiar acum la noi in congelator sunt doua bucati de aluat ramase din retele anterioare.

Coacerea tartei:
Unele tarte cer ca aluatul sa fie copt total sau partial, iar umplutura se adauga ulterior. Daca este necesara coacerea, ea se face astfel: forma de tarta se unge cu unt si se tapeteaza cu putina faina. Se scoate aluatul de la frigider, se intinde sub forma de cerc si se pune in forma. Se inteapa cu furculita astfel incat aburul format sa poata iesi iar fundul de la tarta sa nu se deformeze. Aluatul se acopera cu hartie de copt peste care se pun boabe de fasole (aproximativ 700g). Nu va speriati, boabele de fasole sunt foarte rezistente la caldura si pot fi refolosite in acest scop. Tava se da la cuptor pentru 35 de minute la 200C, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca.


Secretul gustului

Este folosirea unui unt gustos - preferatul meu e cel marca Zott.

Niciun comentariu: