sâmbătă, 4 octombrie 2008

Sos de ciuperci





Ingrediente pentru 250 ml sos:

  • 250 ml lapte
  • 2 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 10 ciuperci mari
  • 2 linguri smantana
  • 3 linguri vin alb sec
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sare, piper, nucsoara

Ustensile:

  • 2 cratite de sos
  • tel


Preparare:

1. Se curata ciupercile si se taie felii. Se incinge 1 lingura de ulei in cratita si se adauga ciupercile impreuna cu o lingura de zeama de lamaie. Se lasa pe foc pana scade lichidul de la ciuperci (cam 5 minute). Se adauga apoi vinul si se lasa pana se evapora tot.

2. In alta cratita se pun 2 linguri ulei impreuna cu 2 linguri de faina si se omogenizeaza. Se pune cratita pe foc mic si se amesteca in jur de 2 minute, apoi se toarna putin cate putin din lapte si se amesteca energic cu telul sa se omogenizeze bine si sa nu formeze cocoloase. Se repeta procedura cu restul de lapte. E important sa se adauge doar cate putin lapte o data si sa se omogenizeze bine inainte de a turna urmatoarea portie de lapte.

3. Se pun ciupercile in cratita cu sosul de pe foc si se amesteca bine. Se adauga smantana si se potriveste de gust cu sare, piper si putina nucsoara. Se mai lasa sa dea cateva clocote.


Secretul gustului
e sa puneti o lingura de cognac in sos la final impreuna cu condimentele... sosul va avea o aroma deosebita!

Niciun comentariu: