miercuri, 5 noiembrie 2008

Paine cu masline





Ingrediente:

  • 250 g faina de paine tip 650
  • 50 g faina de secara
  • 185 ml apa la temperatura camerei
  • 1 lingurita sare (in functie de cat de sarate sunt maslinele se poate pune si doar jumatate de lingurita)
  • 1 lingurita si jumatate de drojdie uscata
  • 2 linguri ulei de masline
  • 100 g masline Kalamon fara samburi si tocate marunt

Ustensile:

  • bol pentru mixat
  • mixer de bucatarie cu accesoriu de framantat
  • tava pentru copt painea


Preparare:

1. Se amesteca faina, sarea, drojdia, uleiul de masline si se adauga apa. Se framanta cu accesoriul de framantat al mixerului.

2. Cand s-au omogenizat toate ingredientele se adauga maslinele si se continua framantarea aluatului inca 5 minute. In caz ca aluatul pare prea moale si lipicios se mai poate adauga faina (cate o lingura o data si abia daca si dupa incorporarea ei aluatul e tot lipicios se mai poate adauga urmatoarea lingura de faina). Pentru un aluat prea tare se mai poate adauga apa.

3. Se pune folie pe vas si se lasa apoi la dospit aluatul timp de o ora si jumatate intr-un loc caldut (sau se poate acoperi cu prosoape de bucatarie pentru pastrarea caldurii).

4. Dupa o ora si jumatate aluatul ar trebui sa se dubleze in vas. In caz ca a fost prea rece unde a stat aluatul se mai poate lasa la dospit pana se observa dublarea volumului.

5. Se presara cu faina tava de copt. Se incinge cuptorul la 220 grade Celsius. Se presara faina pe blatul de lucru si se rastoarna aluatul. I se da forma de paine si apoi se aseaza in tava. Se cresteaza cu un cutit deasupra una/doua linii orizontale sau orice forma de linii doriti. Crestarea se face pentru ca painea sa nu crape in timpul coacerii. Se mai lasa pe cuptor la inca o tura de dospit 30 minute.

6. Se pune la copt cam 30 minute. E gata cand daca o intoarceti si o bateti cu degetul suna a gol. Se lasa la racit si doar apoi se feliaza.

9 comentarii:

daniela spunea...

ce painica sanatoasa si interesanta!ce mirosuri prin casa...:)

corina spunea...

abia astept sa faci si tu painica si sa imi spui cum ti se pare!

Anonim spunea...

Painea arata de nota 10!
Ador painea cu masline.
Getut.

corina spunea...

Getut, daca o faci sa imi spui si cum ti se pare la gust! Faina de secara si maslinele ii dau un gust deosebit...

Anonim spunea...

Da :)o incerc de indata ce gasesc faina de secara ca lumea.
Chiar,ce marca era faina ta?
Getut.

mircea spunea...

Ultimele doua pungi erau produse de SC Chereji SRL, o asociatie de familie din Satu Mare si se gaseau la magazinele naturiste.
-m

vic spunea...

corina,

contra unui pupic, vreau si eu o reteta de piine cu scortisoara. te rog. si sa nu aiba o cana de zahar in reteta!

corina spunea...

vic, ai incercat reteta noastra de melci cu scortisoara? ma gandesc ca ai putea sa reduci cantitatea de zahar din umplutura in functie de cat de dulce/ne-dulce preferi. Poti sa ii lasi forma de rulada si sa nu o mai tai in bucatile de melci, si uite asa ai un cozonac delicios cu scortisoara :)

Miha spunea...

Ce buna e painea! Prima data cand am facut-o a trecut in cateva minute...Trebuie neaparat sa o fac si a doua oara!