luni, 8 decembrie 2008

Pilaf de grau decorticat si linte

Chiar daca aspectul nu e atat de apetisant incat sa salivati pe tastatura, va putem asigura ca gustul e special!

Inainte insa de a va prezenta reteta, cred ca va trebui sa lamurim cateva aspecte legate de cerealele astea cu nume ciudate (sunt boabe de grau pana la urma), din perspectiva a ceea ce se gaseste in magazinele din Romania. Din cate am vazut eu, la noi se gasesc 2 feluri de grau:
1. Arpacasul care e un grau nedecorticat. Se gaseste in supermarketuri, si are un timp de fierbere de circa 40 de minute.
2. Graul decorticat si zdrobit, numit de unii "grau bulgur". Se gaseste in magazinele naturiste si are un timp de fierbere de circa 15 minute.

Pe langa aceste 2 feluri de grau, mai exista si un al 3-lea care e de fapt un grau decorticat si care a fost prefiert. Acesta este bulgurul adevarat. El nu are nevoie de fierbere si se prepara la fel ca si cus-cusul prin acoperirea cu apa fierbite (proportia de 1 cana de bulgur: 2 1/2 cani de apa fierbinte).





Ingrediente:

  • 1 cana de grau decorticat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 1 rosie
  • 3 linguri bulion
  • 1/2 cana de linte verde
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • sare, piper
  • 2 cani de apa
  • 1 legatura patrunjel

Ustensile:

  • 2 cratite
  • lingura de lemn
  • strecuratoare


Preparare:

1. Se spala lintea si se pune la foc in apa calda cu putina sare. Pentru lintea verde e suficient un timp de fierbere de 15-20 de minute la foc mediu. Se scurge si se pastreaza.

2. Se toaca marunt rosia, ceapa si patrunjelul. Se spala si se scurge graul.

3. Se incinge uleiul in cratita si se prajeste ceapa (cam 10 minute) pana e translucida. Se adauga graul si scortisoara. Se amesteca bine sa se acopere boabele de grau cu ulei. Se lasa la prajit cam 2 minute amestecand continuu.

4. Se adauga rosia, bulionul si cele 2 cani de apa. Se lasa sa dea un clocot, apoi se micsoreaza flacara si se mai lasa acoperit la foc 15 minute.

5. Dupa cele 15 minute se gusta si daca e fiert se opreste focul. Daca graul e fiert insa mai este apa in vas, se mai fierbe descoperit pana se evapora lichidul. In cazul in care nu e fiert si nu mai este lichid in vas se mai poate adauga cate putina apa fierbinte.

6. Se ia de pe foc si se amesteca cu lintea fiarta inainte, se potriveste de sare si piper, se acopera cratita si se mai lasa 10 minute sa se absoarba bine lichidul in pilaf.

Se serveste cu un sos de iaurt cu marar.

Niciun comentariu: