vineri, 30 decembrie 2011

Budinca de quinoa cu fructe

Poate nu ati auzit niciodata de quinoa, sau poate ea deja e parte din meniul vostru, oricum reteta aceasta e un rasfat si pentru cei mici pentru care am conceput-o initial, dar si pentru cei mari care nu au rezistat si au gustat. Nu o sa va plictisesc aici cu beneficiile acestei cereale, scopul principal pentru care eu am introdus-o in alimentatie e continutul destul de mare de fier si faptul ca o pot folosi cam peste tot in locul orezului. Daca e prima data cand vreti sa mancati quinoa sau nu sunteti siguri cum va fi ea receptata, puteti incepe prin a o combina cu orezul in reteta aceasta, de exemplu 60 g orez si 20 g quinoa, si apoi cresteti treptat cantitatea de quinoa si scadeti cea de orez pana ajungeti la o budinca doar din quinoa.





Ingrediente:

  • 80 g quinoa
  • 2 linguri zahar brun(daca o faceti pentru un bebe sub 1 an ignorati zaharul din reteta)
  • 1 lingurita scortisoara
  • 4 linguri fructe uscate (stafide, bucati de curmale, papaya, merisoare)
  • 2 pere
  • 700 ml lapte
  • unt

Ustensile:

  • sita
  • bol mare
  • vas yena pt cuptor (eu am folosit forma de quiche de 28 cm)


Preparare:

1. Se pune quinoa in sita si se spala bine-bine sub jet de apa. Prin spalarea aceasta se indeparteaza saponina existenta pe quinoa, in caz contrar vom obtine un gust puternic de "peste" pentru budinca noastra dulce :).

2. Se amesteca in bol quinoa, zaharul, fructele uscate. Se curata de coaja si de seminte para, apoi se taie cubulete mici si se pune in bol alaturi de quinoa. Se toarna laptele in bol peste quinoa. Se amesteca toate cu lingura.

3. Se unge bine cu unt forma pentru cuptor si se toarna compozitia in ea.

4. Se pune la cuptor la 160 grade cam 60-70 minute.

Se serveste calduta sau rece impreuna cu fructe ca mic dejun, desert sau ca si gustare. Noi am servit-o alaturi de banane si felii de sharon.


Variatii ale retetei:
puteti sa folositi mere in loc de pere, iar daca aveti alte fructe uscate nu va lasati intimidati de lista recomandata de mine.







Niciun comentariu: