Si pentru ca suntem mari amatori de mamaliga, iata una din retetele noastre favorite de rasfat culinar :)
Ingrediente pentru 6 portii:
Pentru mamaliga:
- 5 cani de apa
- 2 cani faina de malai
- 1 lingurita sare
Pentru ciuperci:
- 3 linguri ulei
- 1 ceapa
- 2 frunze de dafin
- 1/2 lingurita de cimbru uscat
- 1 lingurita magheran sau busuioc uscat
- 500 g ciuperci
- 3 catei de usturoi
- 125 ml vin alb sau rosu demidulce
- 250 ml sos de rosii
- 200 g branza de burduf
- 50 g parmezan
- sare, piper
Ustensile:
- oala pentru mamaliga
- tel
- vas de iena
- tigaie
Preparare:
1. Se prepara mamaliga astfel: se pune apa la fiert cu sarea. Cand clocoteste, se toarna ploaie faina de malai si se amesteca cu telul cam 20 de minute.
2. Se unge cu putin ulei vasul de iena si se toarna in el jumatate din cantitatea de mamaliga. Se intinde uniform si se niveleaza. Se ia o hartie de copt, se unge cu ulei si se toarna pe ea restul de mamaliga, incercand sa fie de aceeasi dimensiuni ca si vasul de iena. Se intinde si se niveleaza. Se lasa sa se raceasca. O alta varianta e sa se intinda al doilea strat de mamaliga pe un tocator udat, sau sa se intinda toata cantitatea de mamaliga pe masa unsa cu ulei si sa se decupeze 2 bucati de forma vasului de iena dupa ce s-a racit.
3. Se spala ciupercile si ceapa si se taie marunt. Se marunteste usturoiul.
4. Se incinge uleiul in tigaie. Se adauga ceapa si ierburile, se amesteca si se lasa la foc pana capata o culoare translucida cam 10 minute (se amesteca in timpul asta sa nu se arda). Se adauga usturoiul si se mai lasa cam 1 minut. Se adauga apoi ciupercile si 1/2 lingurita de sare. Se lasa la sotat cam 10 minute amestecand la inceput sa nu se prinda. Se adauga vinul si se lasa la fiert pana se absoarbe. Se adauga apoi sosul de rosii si se mai lasa inca 5-10 minute la foc. Se potriveste de sare si piper.
5. Peste stratul de mamaliga din vasul de iena se toarna jumatate din cantitatea de ciuperci gatite si jumatate din cantitatea de branza. Apoi se ia cu grija sa nu se rupa restul de mamaliga de pe hartia de copt si se aseaza in vasul de iena. Peste el se toarna restul de ciuperci. La sfarsit se pune restul de branza.
6. Se da la cuptorul incins la 200 grade Celsius 25 minute.
|
|
|
|
2 comentarii:
Nu ar fi mai bine sa se faca pasii 3 si 4 la inceput, apoi sa se faca mamaliga si sa se poata asambla apoi mai simplu, fara pregatirea separata a stratului de mamaliga de deasupra ?
Zic si eu :-),
Ana
Daca tu vrei se poate si asa, insa nu o sa mai aiba aspectul de gratin stratificat... gustul va fi insa acelasi si la fel de delicios :)
Trimiteți un comentariu