marți, 23 septembrie 2008

Ravioli cu ricotta si spanac





Ingrediente pentru 6 portii:

Pentru aluat:
  • 400 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 2 oua
  • 2 linguri ulei de masline

Pentru umplutura:
  • 100 g parmezan
  • 300 g spanac
  • 30 g unt
  • 300 g ricotta
  • 2 galbenusuri de ou
  • sare, nucsoara macinata

Pentru sosul de salvie cantitatile sunt aproximative si nu sunt pentru un sos generos, caci ne preocupa si problema colesterolului :
  • 50 g unt
  • 100 g smantana
  • o legatura de salvie

Ustensile:

  • cratita mare pentru fiert ravioli
  • masina de paste
  • cratita pentru preparat spanacul


Preparare:

1. Se face un aluat din faina, sare, ulei si 6-8 linguri de apa. Se framanta cam 15 minute. Aluatul e greu de framantat si o sa va consume intreaga energie, dar nu disperati, ce e greu abia urmeaza :).

2. I se da aluatului forma de bila si se pune intr-un bol la crescut. Se acopera cu folie transparenta si se lasa cam 1 ora la temperatura camerei.

3. Se rade parmezanul. Se spala spanacul si se fierbe in apa fierbinte cam 5 minute. Se strecoara, se toaca si apoi se caleste in untul topit. Se lasa apoi la racit. Se amesteca cu ricotta, cu galbenusul de oua si cu 4 linguri de parmezan. Se condimenteaza cu sare si nucsoara.

4. Aluatul se intinde in foi subtiri, de ex cu ajutorul unei masinarii special destinate acestui scop. Daca aveti o astfel de masinarie, setati prima data grosimea maxima pt aluat, treceti o bucata de aluat prin masinarie de 2-3 ori, apoi micsorati grosimea cu o treapta, treceti din nou foaia de aluat prin masinarie inca de 2-3 ori. Se repeta procedeul pana se ajunge la grosimea dorita de aluat (la masinaria noastra setarea 6).

5. Se pune foaia pe masa si se taie din ea cerculete de 10 cm diametru, se pune umplutura de spanac in mijloc (cam 1 lingurita de umplutura) si apoi se indoaie si se preseaza marginile cu furculita. Exista si varianta unui dispozitiv ce indoaie cercul si il sigileaza (in poze se vede un astfel de dispozitiv).

6. Se lasa la dospit bucatile de ravioli cam 30 minute. E de preferat sa nu suprapuneti bucatile de ravioli cat stau la dospit caci se vor lipi si e pacat de munca de pana acum. Intre timp se pune apa la fiert intr-o oala mare impreuna cu 2 lingurite de sare.

7. Se fierb ravioli cam 6-7 minute si se mai misca in oala cu atentie sa nu se lipeasca unii de ceilalti. Se strecoara bine.

8. Se pot servi cu un sos de salvie si cu restul de parmezan presarat deasupra si cu piper proaspat macinat.

9. In cazul in care doriti sa preparati un sos de salvie, puneti untul la topit. Cand e topit se adauga frunzele de salvie spalate si uscate si se lasa la calit cateva minute, apoi se adauga smantana si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se potriveste de gust cu sare si piper.

3 comentarii:

Teo spunea...

Corina, de unde ati luat unealta de facut ravioli? Ca nu am gasit nicaieri :(

corina spunea...

Teo, uneltele sunt luate din concediul de la Viena :) Fiecare concediu e o modalitate de a aduce lucruri noi in bucatarie :)) Masina de aluat e Atlas si e cu motor, mult mai practica decat cele manuale... scumpa dar utila; iar unealta de impaturat ravioli e marca WMF. Poate o gaseste mama ta si in State si ti-o trimite...

Teo spunea...

Trebuie neaparat sa ii trimit poze, ca sunt foarte faine ustensilele si cred ca in State le gaseste mult mai ieftine. Oricum, sa stii ca nu te-am uitat cu pungile ziploc :D