joi, 5 februarie 2009

Paine cu cartofi si rozmarin

A trecut ceva timp de cand nu am mai framantat cu mana o paine. Vinovata e masina de paine pentru ca ne ofera paine proaspata cu gust minunat in fiecare zi si ne scuteste de efort. Dar totusi, din cand in cand, simt nevoia de a incerca retete noi de paine cu alte combinatii decat ce imi permite masina de paine. O carte minunata cu o multime de retete inedite de paine pe care am luat-o din nou la frunzarit zilele acestea e The Bread Baker's Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread a lui Peter Reinhart. Reteta de paine cu cartofi si rozmarin mi-a placut din prima clipa cand am vazut poza cu rezultatul final, asa ca am decis sa o incerc si eu... si bine am facut! O sa vedeti si voi de ce, daca decideti sa va inhamati la o reteta ce dureaza 2 zile :)




Ingrediente:

Pentru biga:
  • 1/2 cana faina de paine
  • 1/8 lingurita drojdie uscata
  • 40 ml apa la temperatura camerei

Pentru paine:
  • 1 portie biga
  • 1 1/2 cana plus 1 lingura de faina de paine
  • 3/4 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat (optional)
  • 3/4 lingurita drojdie uscata
  • 1/2 cana piure de cartofi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura rozmarin proaspat tocat
  • 1/3 cana apa la temperatura camerei sau apa in care au fiert cartofii pentru piure (rezervati pe langa aceasta cantitate inca 1/4 cana pentru eventuale ajustari ale consistentei aluatului)
  • 2 linguri de usturoi tocat (optional)

Ustensile:

  • 2 boluri
  • tava pentru copt painea
  • hartie de copt


Preparare:

Ziua 1:
1. Se amesteca faina si drojdia, se adauga apa si se omogenizeaza.

2. Se presara putina faina pe blatul de lucru si se framanta aluatul timp de 4-6 minute, adaugandu-se faina sau apa pana se obtine o consistenta usor lipicioasa.

3. Se unge cu ulei un bol, se pune aluatul in bol si se rostogoleste ca sa fie uns peste tot cu ulei. Se lasa la dospit la temperatura camerei 2-4 ore sau pana se dubleaza.

4. Se mai face o framantare foarte usoara pentru scos aerul din aluat (1 minut). Se acopera bolul cu o folie si se pune peste noapte la frigider.

Ziua 2:
1. Se scoate vasul cu biga de la frigider, se imparte compozitia in 8 bucati, se acopera cu o folie si se lasa 1 ora la temperatura camerei.

2. Se amesteca faina, sarea, piperul si drojdia in al doilea vas. Se adauga bucatile de biga, piureul de cartofi, uleiul, rozmarinul si apa. Se amesteca cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza (1 minut).

3. Se presara faina pe blatul de lucru si se framanta aluatul timp de 10 minute (daca e cazul se mai poate adauga apa sau faina pana ce aluatul se desprinde usor de pe maini). Se intinde usor in forma de patrat, se presara usturoiul, apoi se strange din nou in forma de bila si se mai framanta 1 minut pentru omogenizare.

4. Se spala vasul in care a stat biga la frigider, se sterge si se unge cu ulei. Se transfera aluatul in vasul acesta, se rostogoleste sa fie bine acoperit cu ulei, se pune o folie pe vas si se lasa la dospit cam 2 ore (sau pana se dubleaza).

5. Se pune hartie de copt in tava. Se presara faina pe blatul de lucru si i se da forma painii. Se transfera painea in tava, se acopera din nou cu folie si se mai lasa inca 1-2 ore la dospit (sau pana se dubleaza).

6. Se incinge cuptorul la 200 Celsius si se coace painea cam 40 de minute. Painea e gata cand suna a gol daca o ciocaniti usor cu degetul pe partea ce a stat in tava.

Se raceste si se taie (asta daca rezistati tentatiei :) ).

7 comentarii:

Miha spunea...

Mmmmm...tocmai am mancat si eu din painica asta...mi-a iesit tare buna(din pacate nu am gasit rozmarin proaspat dar pana la urma m-am descurcat cu cel uscat)...o sa fac si painea cu masline. sa mai pui retete de paine

corina spunea...

Felicitari pentru ca te-ai incumetat sa faci o reteta ca dureaza 2 zile! :) Retete de paine mai am o multime, doar sa prind cate un pic de timp liber si atunci mai pun aici... vreau sa pornesc un experiment cu drojdie naturala, iar acela va fi cam de 5 zile.

Miha spunea...

Si la 5 zile ma bag :D cat timp nu trebuie sa framant multe minute...chiar daca tine 2 zile reteta, se face pe etape si nu e foarte greu de facut(am si bebe acasa asa ca daca eu am reusit sa ma descurc, cred ca nu e chiar atat de greu)

Cristina spunea...

Arata si suna itneresant reteta, numai ca am o nelamurire: ce este "biga" ?

corina spunea...

Cristina, la biga bunica mea ii mai spunea "maia"... se prepara din faina, drojdie si apa de obicei si are rolul de a impulsiona aluatul sa creasca mai repede, caci pe cand adaugi tu restul cantitatii de faina si apa, drojdia aceasta e deja activa :) Pentru fiecare reteta de paine, biga se poate prepara diferit, la reteta aceasta am scris chiar in partea de inceput si ingredientele pentru biga (mini-aluatul de paine). Sper sa te ajute si sa te descurci caci e o paine delicioasa!

Miha spunea...

Ne-am cumparat si noi aparat pt facut paine dar pana acum nu ne-au prea iesit retetele :( La incputul postarii ziceai ca faci de obicei paine in aparat. Poate pui si pe blog cateva retete pe incepatori :)

corina spunea...

Miha, o sa pun si retete ce se pot face cu aparatul de paine, insa fiecare marca de aparat are propriile programe cu durata proprie (la mine programul de paine normala dureaza 3 ore, la alte masini poate dureaza mai mult sau mai putin). Oricum cand voi pune retetele voi scrie si cat mai multe detalii despre programul pe care le fac sa poata si altii sa gaseasca o corespondenta la aparatul din dotare :). Eu folosesc foarte des aparatul de paine pentru framantat si dospit, iar apoi iau aluatul din cuva, ii dau forma dorita si il coc in cuptorul de la aragaz.